Skip to content
Header - UV-C

UV-C licht / Ionisatie en Ozon

Image is not available

Geurbestrijding en desinfectie

Geurbestrijding en desinfectie

Geurbestrijding en desinfectie

Header - UV-C
Shadow

Schimmels, gisten, (gevaarlijke) gassen, virussen en bacteriën maken geen schijn van kans wanneer deze technieken slim worden ingezet. Het zijn duurzame, effectieve en milieuvriendelijke technieken, welke zeer breed inzetbaar zijn. Van (drink)waterzuiveringen tot luchtbehandeling in ziekenhuizen.

Ten opzichte van conventionele filters voorkomen deze technieken ook microbiologische vervuiling. Hierdoor zijn er ook combinaties te bedenken van de verschillende technieken om tot het optimale resultaat te komen. Entec Holland adviseert u graag over wat voor uw situatie het beste is.

UV-C licht

Micro-organismen (o.a. bacteriën) worden gedeactiveerd waardoor deze zich niet verder kunnen delen zodra de lucht met een UV-lamp wordt beschenen. Het DNA wordt namelijk door het UV-C licht beschadigd wat de vermenigvuldiging van bacteriën en schimmels voorkomt.

Voordelen van UV-C licht:

 • vrij van chemicaliën
 • ook werkzaam tegen chemieresistente bacteriën (bijv. legionella)
 • milieuvriendelijk
 • breed toepasbaar
Ionisatie

Frisse en schone lucht na een onweersbui, dat is geïoniseerde lucht. Doordat er energie (elektriciteit) aan de lucht wordt toegevoegd splitsen de zuurstofmoleculen in twee ionen (positief en negatief). Deze ionen zijn onstabiel en binden zich met levende organismen, die vervolgens effectief worden vernietigd. Bacteriën, schimmelsporen, virussen, osmogenen en andere slecht ruikende componenten worden zo ontbonden.

Voordelen van Ionisatie:

 • krachtig tegen koolwaterstoffen, stank moleculen etc.
 • natuurlijke en efficiënte zuivering
Ozon

De frisse en geïoniseerde lucht na een onweersbui heeft een typische geur en dat is ozon. Naast de natuurlijke variant kan ozon ook kunstmatig worden opgewekt d.m.v. extreem hoge voltages of met UV licht. Deze beide methoden verbreken de binding tussen het zuurstof atoom. Hierdoor ontstaan zuurstof radicalen die zich opnieuw binden tot  O3 ofwel ozon.

Doordat ozon een zeer sterk oxidatiemiddel is, wordt het ingezet om in water opgeloste (organische- en anorganische-) stoffen te verbranden/oxideren. Daarnaast heeft ozon ook een sterk desinfecterende werking waardoor micro-organismen zoals virussen, schimmels en bacteriën geen schijn van kans meer hebben.

Voordelen van Ozon:

 • een van de sterkste oxidatiemiddelen
 • zeer desinfecterend
 • breed toepasbaar (vooral op afvalwater en drinkwaterzuiveringen)
 • nauwelijks bijproducten
 • beter voor het milieu dan bijvoorbeeld het gebruik van chloor

Voor een optimaal resultaat geven wij u graag een advies op maat, afgestemd op uw specifieke situatie.